Varukorg

Hur man tar en skärmdump i Windows 10 och 11

Att ta skärmdumpar är en viktig färdighet i dagens digitala värld, oavsett om det gäller att ta en bild av ett felmeddelanden, dela visuell information eller spara minnesvärda ögonblick från din skärm. Låt oss undersöka olika metoder för att ta en skärmbild, från grundläggande till avancerade alternativ.

Enkla metoder för att ta en skärmdump i Windows 10 och 11

1. Använda Print Screen-tangenten (PrtScn)

Hur man tar en skärmdump

Print Screen-tangenten är det enklaste sättet att ta en skärmdump i Windows 10 och 11.

 • Fullständig skärmbild: Tryck på PrtScn-tangenten. Detta tar en bild av hela skärmen och sparar den till ditt urklipp. Du kan klistra in den i en bildredigerare (som Paint) eller ett dokument genom att trycka på Ctrl + V.
 • Aktivt fönster: För att ta en skärmdump av det aktiva fönstret, tryck på Alt + PrtScn. Detta sparar också skärmdumpen till ditt urklipp för inklistring någon annanstans.

2. Spara skärmdumpar direkt som en fil

Om du vill spara en skärmbild direkt som en fil, använd följande metod:

 • Ta en skärmbild av hela skärmen till fil: Tryck på Windows + PrtScn. Skärmen kommer att dimmas kort och din skärmdump sparas som en PNG-fil i mappen Skärmbilder i din Bilder-katalog. Du hittar den på C:\Användare\[DittNamn]\Bilder\Skärmbilder.

För laptop-användare kan PrtScn-tangenten vara kombinerad med en annan tangent. I sådana fall, tryck på Windows + Fn + PrtScn.

3. Ta en skärmdump på surfplatta

För surfplattor som använder sig utav operativsystemet Windows 10 och 11 eller andra 2-i-1-enheter utan tangentbord:

 • Tryck på Power + Volym ned för att ta en skärmbild. Bilden sparas i samma Skärmbilder-mapp som nämns ovan.

Avancerade verktyg för att ta skärmdumpar

4. Skärmklippsverktyget (Klipp & Skissa)

Windows 10 och 11 har det inbyggda skärmklippsverktyget som erbjuder mer avancerade alternativ för att ta skärmdumpar.

Hur man tar en skärmdump i Windows 10 och 11 - Namnlos a6HFy K8H transformed
 • Ta en snabb skärmdump: Tryck på Windows + Shift + S. Din skärm kommer att mörkna och en liten meny visas högst upp. Välj mellan Rektangel, Fönster, Helskärm och Frihandsfigur.
 • Redigering: Efter att ha tagit en skärmdump visas en notis nere till höger. Klicka på den för att öppna skärmklippsvektyget, där du kan redigera din skärmbild genom att lägga till annoteringar, beskära och spara ändringarna för din skärmbild.
 • Fördröjd skärmdump: Öppna skärmklippsverktyget från Startmenyn. Klicka på pilen bredvid “Ny” och välj en 3-sekunders eller 10-sekunders fördröjning. Detta är användbart för att ta en bild utav t.ex. kontextmenyer och annat som kan försvinna vid en vanlig skärmdump.

5. Xbox Game Bar

Xbox Game Bar är en applikation för gamers, men som även är bra för att ta skärmdumpar med i datorn om du redan har programmet i datorn.

Hur man tar en skärmdump i Windows 10 och 11 - Skarmbild 2024 06 18 200131 transformed
 • Öppna Game Bar: Tryck på Windows + G för att öppna Game Bar, du behöver ha Xbox-applikationen öppen för att kunna använda dessa snabbtangenter.
 • Ta en skärmbild: Tryck på Windows + Alt + PrtScn. Skärmdumpar sparas i C:\Användare\[DittNamn]\Videor\Skärmbilder.

Tredjepartsverktyg för att ta skärmdumpar

6. Greenshot

Greenshot är ett gratis, open source-verktyg som erbjuder mer flexibilitet än de inbyggda Windows-verktygen.

 • Installation: Ladda ner och installera Greenshot från dess officiella webbplats.
 • Användning: Greenshot körs i systemfältet. Högerklicka på dess ikon för att ta en bild utav en region, ett fönster eller hela skärmen. Anpassa snabbtangenter och alternativ efter behov.

7. SnagIt

SnagIt från TechSmith är ett kraftfullt, betalverktyg för mer avancerade skärmdumpar.

 • Funktioner: Förutom grundläggande skärmbilder erbjuder SnagIt helsidskärmdumpar (perfekt för att ta en skärmdump utav hela webbsidor), avancerad redigering och videoinspelning.
 • Prova innan du köper: TechSmith erbjuder en gratis provperiod. Prova det för att se om dess omfattande funktioner uppfyller dina behov.

8. Screenpresso

Screenpresso erbjuder en blandning av gratis och betalda funktioner, idealiskt för dem som behöver lite mer än det grundläggande.

 • Huvudfunktioner: Ta skärmbilder och videos, ställ in tidsinställda skärmbilder och använd dess inbyggda redigeringsverktyg för att lägga till annotationer och effekter till dina bilder.

Slutsats

Att ta en skärmdump på Windows 10 och 11 kan vara så enkelt eller avancerat som du behöver. Från att använda den grundläggande Print Screen-tangenten till att använda kraftfulla tredjepartsverktyg som SnagIt och Greenshot, finns det en metod som är anpassad för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Direktleverans över mejl

Automatiskt leverans dygnet runt efter beställning.

Nöjda kunder

Vi har hundratusentals nöjda kunder som har handlat hos oss.

100% Produktgaranti

Alla produkter som vi säljer är authentiska.

Betala säkert med Klarna

Swish, Faktura, Kort, Banköverföring m.m.